Hem / Olika kulturer

Olika kulturer

I alla tider och i alla kulturer är traditionerna och ceremonierna vid dödsfall och begravning lika starka som livet självt. Dagens mångkulturella samhälle kräver kunskap och förståelse för olika traditioner och ceremonier vid dödsfall och begravning. Den auktoriserade begravningsbyrån har stor respekt för de olikheter som är knutna till olika religioner och kulturer och hjälper dig oavsett din religion och kultur.

Längre ner på den här sidan kan du ladda ner broschyrer i ämnet samt Livsarkivet på olika språk. Broschyrerna kan du också hämta hos oss.

Olika begravningsformer

I alla tider och i alla kulturer är traditionerna och ceremonierna vid dödsfall
och begravning lika starka som livet självt. Dagens mångkulturella samhälle kräver kunskap och förståelse för olika traditioner och ceremonier vid dödsfall och begravning.

I Sveriges är religionsfrihet lagstadgat. Det innebär att alla trossamfund ska kunna få sina behov av ceremonier och begravningsseder tillgodosedda så långt det är möjligt. För de som inte bekänner sig till någon tro finns den borgerliga begravningen som ett alternativ. De borgerliga begravningarna ökar i antal och den auktoriserade begravningsbyrån kan hjälpa till att utforma den.

Men oavsett begravningssed finns det lagar och regler som styr begravningsverksamheten i Sverige, det kan du läsa mer om på sidan Lagar och regler.

 

Ladda ner och läs broschyrer

Mångkulturella begravningsskick

Handlar om våra vanligaste religioners och samfunds traditioner vid begravningar.
Ladda ner som PDF (835 kB)

Dödsfall i ett mångkulturellt samhälle

En broschyr som berättar i korthet om praktiska frågor om dödsfall och begravning oavsett tradition och kultur.
Ladda ner som PDF (480 kB)

Begravas utomlands och/eller ej tillhör Svenska Kyrkan

PDF-filen nedan är ett tillägg till Livsarkivet, för dig vill som vill begravas utomlands och/eller ej tillhör Svenska Kyrkan. Du kan givetvis även fylla i Livsarkivet.
Ladda ner som PDF (30 kB)

Livsarkivet på Finska / Hautaustestamentti

Ladda ner som PDF (6,6 MB)

Livsarkivet på Polska / Zyciowearchiuwum

Ladda ner som PDF (5,7 MB)